Contactgegevens

David Müskens
06 - 50 45 60 67
david@deherstelexpert.nl

Praktijkadres:
Groesbeekseweg 246b
6523 PJ Nijmegen

 

Contact

Podotherapie

Wat is podotherapie ? Een podotherapeut is een paramedicus, gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon. Dit kunnen klachten zijn in voet, enkel, knie, heup en/of rug. ”Podotherapeut” is een beschermde titel. In tegenstelling tot podoloog.

Wanneer je bekken niet recht staat kan dit effect hebben op je looppatroon of hogerop richting je nek én andersom.

Het staan en lopen bestaat uit een keten van bewegingen. Een afwijkende functie in de voet kan van invloed zijn op de stand en beweging van achtereenvolgens enkel-knie-heup-bekken-rug.

Omgekeerd geldt ook dat een afwijkende stand of functie hogerop, het gedrag van de voet kan beïnvloeden (denk aan bijvoorbeeld een beenlengteverschil).

De podotherapeut ziet in de praktijk een grote diversiteit aan patiënten, want iedereen kan klachten ontwikkelen. Soms is er een tijdelijke oplossing nodig zoals bij een blessure, begeleiding van kindervoeten of bij revalidatie. Soms kan een hulpmiddel nodig zijn voor bepaalde omstandigheden, zoals bij staand- of lopend werk of alleen tijdens sporten. In andere gevallen is een hulpmiddel meer van blijvende aard omdat de structurele stand van de voeten of het bewegingspatroon de oorzaak is van de klachten.

De behandelmethode

Hieronder een overzicht van een podotherapeutisch onderzoek in de reguliere praktijk:

Anamnese:
Dit is een uitgebreid vraaggesprek zodat ik als podotherapeut inzicht krijg in de aanwezige klacht(en).

Inspectie:
De anatomische stand van het lichaam, afwijkingen, verkleuringen en/of bijzonderheden worden gemeten en bekeken.

Palpatie:
Verschillende structuren zoals spieren, banden en pezen van het lichaam worden gecontroleerd op afwijkingen, pijnplekken, verdikkingen etc.

Functieonderzoek:
De bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van gewrichten, banden, kapsels en spieren worden getest.

Ganganalyse:
De afwikkeling van de voet en de beweging van de knie, heup, rug en romp worden geanalyseerd tijdens het lopen. Tevens wordt er een zogenaamde RS- scan gemaakt waarbij nauwkeurig de manier van afwikkelen van de voet zichtbaar wordt.

Voetscan:
Via een 2D en 3D scan wordt uw voet digitaal in de computer opgeslagen. Hierna wordt via een geavanceerd systeem de zool op de millimeter nauwkeurig aangemeten op je voet.

Schoeninspectie:
Slijtage van je schoenen geeft veel informatie over je looppatroon en de mogelijke oorzaak van je klachten. Hierbij wordt zowel het dagelijks schoeisel als de eventuele turnschoen gecheckt. Tevens wordt bepaald of het schoeisel geschikt is voor je voet. Indien nodig wordt schoenadvies gegeven.

Op de hoogte blijven?